fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

Näin opit sietämään painetta paremmin 

Paineen alla suoriutuminen on paljolti kiinni siitä, kuinka hyvin oma pää kestää. Parhaimmassa tapauksessa paine antaa sen extra 10% suoritukseen. Mutta miten sellaiseen tilanteeseen pääsee?

Mitä tarkoittaa paineensietokyky?

Paineen sietäminen on sitä, että oppii hallitsemaan ja rauhoittamaan oman mielen ja kehon stressaavassa tilanteessa, esim. pelissä tai kisoissa. Silloin mahdolliset stressitekijät eivät pääse vaikuttamaan sisäiseen tilaan negatiivisesti. Stressaavia tekijöitä voivat olla esim. omat tai muiden odotukset, olosuhteet, yleisö, kilpakumppanit ja tuomarit.

Paine kuuluu urheiluun, joten ratkaisuna ei ole sulkea mieli paineilta tai paeta niitä, vaan opetella taitoja, jotka vahvistavat mentaalipuolta. Lue, miten voit lähteä harjoittamaan tätä tärkeää taitoa!

Näin opit sietämään painetta

  1. Mielikuvaharjoittelu 

Paineensietokyvyn harjoittelu kannattaa aloittaa paineettomassa tilassa h-hetken ulkopuolella. Tähän loistava työkalu on mielikuvaharjoittelu.

Harjoittele sietämään painetta mielessäsi: mene painetilanteisiin, eläydy niihin mahdollisimman hyvin, näe ja koe itsesi ja kroppasi toimivan niissä tilanteissa kuten haluaisit! Silloin ei haittaa vaikka kroppa tai mieli menevät lukkoon, koska vasta harjoittelet ja näin nimenomaan opetat kehoa ja mieltä toimimaan painetilanteessa optimaalisesti.

Jotta opit pysymään vahvana paineen alla, mielikuvaharjoittelu kannattaa sisällyttää osaksi harjoitteluohjelmaa ja tehdä sitä säännöllisesti. 

  1. Painetilanteen kokeminen

Kasvata paineensietokykyä altistumalla tilanteisiin, joissa sitä painetta pääsee oikeasti kokemaan. Luo simuloitu kisa- tai pelitilanne, jonne valmistaudut kuten h-hetkeen yleensäkin. Paikalle voi tuoda esim. yleisöä tai juuri niitä elementtejä, jotka sinulle aiheuttaa painetta.

Mitä haastavampiin tilanteisiin laitat itsesi, sitä enemmän opit itsestäsi ja sitä helpommaksi tilanteet muuttuvat. Itsetuntemuksen lisääminen onkin avaintekijä henkisen puolen vahvistamiseen. 

Kehitä paineensietokykyä säännöllisesti

On hyvä muistaa, että jos haluaa oppia oikeasti sietämään painetta, niin 1-2 kertaa ei riitä, vaan se vaatii säännöllistä harjoittelua, kokeilua ja toistoja. Onneksi on olemassa toimivia työkaluja ja keinoja kehittää paineensietokykyä ja onnistua h-hetkellä!

Lisäksi, aivothan eivät lähtökohtaisesti halua muutosta ja usein pistävät vastaan, kun tehdään uusia asioita, joten ole lempeä itsellesi, kun harjoittelet.

Pysy henkisesti vahvana ja ota nämä opit käytäntöön!

– Sanna

Related Posts

Miksi jokaisen urheilijan pitäisi tehdä hengitysharjoituksia
Näin opit sietämään painetta paremmin
Saavuta tavoitteesi mielikuvaharjoittelun avulla 
Miten epäonnistumisesta pääsee yli? 

Lataa tästä käyttöösi Menestyspäiväkirja-minivalmennus,  jonka avulla voit heti alkaa treenata henkistä suorituskykyäsi!

>