fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

Miksi henkinen valmentautuminen on niin tärkeää? 

Kun verrataan kahta samassa kisassa olevaa urheilijaa, jotka ovat fyysisesti ja taidollisesti tasoissa, niin mistä syntyy ratkaiseva ero tuloksissa?

Hän pärjää paremmin, joka on henkisesti paremmin valmistautunut tilanteeseen. 

Henkisellä valmentautumisella on urheilussa iso rooli, sillä se auttaa toimimaan paineiden, haasteiden ja epäonnistumisten kanssa. Ei ole olemassa vain joko henkisesti heikkoja tai vahvoja urheilijoita, vaan henkinen vahvuus on täysin kehitettävissä oleva ominaisuus, joka auttaa menestymään ja voimaan hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Tähän blogiin kokosin 5 syytä, miksi henkinen vahvistuminen on tärkeää erityisesti urheilijan näkökulmasta. Bonuksena mukaan pääsi entisen valmentajani lausahdus, joka tiivistää aika hyvin henkisen valmennuksen pääasiallisen hyödyn.

5 + 1 syytä kehittää henkistä valmentautumista

  1. Hyvä itsetuntemus. Henkisen valmentautumisen avulla urheilija oppii tuntemaan itsensä paremmin eli itsetuntemus syvenee ja ymmärrys itsestä kasvaa. Hyvä itsetuntemus on henkisen vahvuuden ytimessä. Se on kilpailuetu, ei pelkästään urheilussa vaan koko elämässä.
  2. Vastoinkäymisten käsittely ja vaikeuksista yli pääseminen. Yksi henkisen valmistautumisen eduista on se, että urheilija osaa käsitellä vaikkapa menneitä epäonnistumisia, jotta ne eivät häiritse tässä hetkessä. Lisäksi se auttaa käsittelemään tulevaan suuntautuvaa epäonnistumisen pelkoa, jotta sekään ei vaikuta nykyhetkessä. 
  3. Omien tunteiden säätely. Henkisen valmennuksen avulla urheilija oppii säätelemään omia tunteita, sekä luomaan, säätelemään ja vaihtelemaan tunnetiloja aina tarvittaessa ja tilanteen mukaan. Taito säädellä omia tunteita voi vaikuttaa suoraan esimerkiksi vireystilaan ja fiilikseen kilpailutilanteessa.
  4. Paineiden kanssa eläminen ja niiden käsitteleminen. Ulkopuolelta tulevat paineet ja odotukset, jotka muuttuvat herkästi sisäisiksi paineiksi, tulevat ihan joka tuutista ja kasvavat jatkuvasti. Henkisen valmistautumisen myötä urheilija oppii elämään paineiden kanssa niin, etteivät ne häiritse omaa suoritusta.
  5. Omasta tekemisestä nauttiminen ja ilon löytäminen. Varsinkin urheilu-uran alussa syy tekemiseen voi liittyä usein siihen, että urheilu on kivaa ja mukana on kavereita. Jossain vaiheessa urheileminen voi muuttua vakavaksi johtuen esimerkiksi ulkoa tulevista paineista, odotuksista, epäonnistumisista tai tunteesta, että on pakko onnistua. Henkisen valmistautumisen avulla urheilijan on mahdollista löytää se sama ilo kuin uran alussa ja ikään kuin sallia itselleen uudelleen urheilusta nauttiminen. 

+ 1. “Se, joka on parhaiten valmistautunut, on kisassa vahvimmillaan”, sanoi kerran entinen valmentajani Franz. Tällä tarkoitettiin paitsi fyysistä valmistautumista, eli teknistä, taktista ja taitopuolta, niin ennen kaikkea henkistä valmistautumista. Kun henkinen puoli on vahva, silloin tuntee, että tulkoon mitä vaan, minä kyllä selviän tästä.

Henkisen valmistautumisen tai henkisen vapauden lisäksi puhun usein henkisestä helpotuksesta. Kun on tehty fyysisen treenin lisäksi mielen treeniä, ei jää neuvottomaksi tiukassa paikassa vaan on olemassa turvaverkko, josta ponnahtaa takaisin. Se turvaverkko on henkisen valmennuksen aikana kertynyt laaja työkalupakki, josta voi milloin vaan ja aina tarpeen tullen ottaa jonkin harjoitteen käyttöön. Siitä syntyy varmuus ja usko siihen, että pärjää ja selviää mistä tahansa haasteesta.

– Sanna 

Related Posts

Miksi jokaisen urheilijan pitäisi tehdä hengitysharjoituksia
Näin opit sietämään painetta paremmin
Saavuta tavoitteesi mielikuvaharjoittelun avulla 
Miten epäonnistumisesta pääsee yli? 

Lataa tästä käyttöösi Menestyspäiväkirja-minivalmennus,  jonka avulla voit heti alkaa treenata henkistä suorituskykyäsi!

>